המאמר נכתב ע”י מ”מ מקום נשיא לשכת יועצי המס יועצת המס גיתית שלומי
4 צעדים לניהול תזרים המזומנים
אמרה ידועה בקרב בעלי עסקים טוענת ש”המזומן הוא המלך”, ולא בכדי, בתקופת משבר הקורונה במיוחד, חוו בעלי העסקים מחסור במזומנים, וכאשר העסק נמצא בקשיי נזילות אין זה משנה אם מדובר בעסקי רווחי, הוא עשוי להפוך לעסק כושל ובפני בסכנת סגירה מידית לכן, ניהול תזרים המזומנים בעסק הוא גורם מכריע לשמירה על האיתנות הפיננסית של העסק.
תזרים המזומנים מציג את זרימת המזומנים אל העסק וממנו במהלך תקופה מוגדת, מעקב צמוד אחר התנועות מאפשר לבעל העסק לקבל החלטות מושכלות, על מנת לשמר את ההמשכיות העסקית. בין אם מדובר במכולת או מפעל, ניהול התזרים יאפשר לכם להיות עם “היד על הדופק”. איך מנהלים את תזרים המזומנים ביום שאחרי, ריכזנו עבורכם 4 צעדים חשובים בעת הזו.
צעד ראשון: לקחתם הלוואה בערבות המדינה, זה הזמן לבחון אפשרות לדחיית התשלומים ופריסתם מחדש.
לפני חודשיים הודיע המדינה לבנקים שבאפשרותם לאפשר דחייה של עד שנה בפרעון ההלוואות בערבות המדינה שניתנו לעסקים שנמצאים בסיכון גבוהה עקב הפגיעה בפעילותם. פנייה לבנק תוך הצגת תזרים המזומנים בשלב החזרה לפעילות תגדיל את הסיכוי שהבנק יאשר את הבקשה.
צעד שני: בעסקים בהם המלאי משחק תפקיד מהותי המזומן לא נמצא בחשבון הבנק אלא על המדפים, זה הזמן לבחון האם המלאי משרת את התזרים אם להפך
עסק שיש לו מלאי על המדפים חייב לנהל באופן זהיר את רכישת הסחורה וחלוקת התשלומים ללקוחות כדי להימנע מתזרים מוזמנים שלילי. איך ניתן לשפר את התזרים ? צמצום המלאי והקדמת תשלומים, כאשר העסק מוכר את המלאי הוא מגדיל את הכסף הפנוי ובכך משחרר את צוואר הבקבוק, יש לבצע זאת בזהירות כי צמצום נרחב מידי של מוצרים עשוי לפגוע במכירות, הקדמת תשלומים היא פיתרון זאת ע”י צמצום ה”פריסה לתשלומים” שדוחה את קבלת התשלום עבור הסחורה.
צעד שלישי: חזרתם לפעילות ועליכם לשלם למס הכנסה ומס ערף מוסף, זה הזמן לבחון אפשרות לפריסת התשלום.
בעלי העסקים נוטים לבקש מרשות המיסים לחלק את התשלום ולא בודקים מה עלות “הפריסה” לעומת האלטרנטיבות, בגין דחיית תשלומים רשות המיסים מחייבת את בעל העסק בריבית והפרשי הצמדה, שלעיתים גבוהים ביחס לפתרונות אשראי אחרים כגון פריסת התשלום בכרטיס אשראי או אשראי בנקאי.
צעד רביעי: תכנון ההכנסות וההוצאות תוך התייחסות למאפיינים הייחודיים של העסק, זה הזמן לתכנן צעד אחד קדימה.
כאמור לשמירה על תזרים מזומנים חיובי חשיבות אדירה על ההמשכיות העסקית, בעל העסק המכיר את הפעילות של העסק ידע מהן התקופות החלשות ומהן העונות החזקות. תכנון מוקדם יאפשר לכם לתמחר נכון את המוצרים בעונות החזקות, ולשמור רזרבות לתקופות החלשות. כדאי לשתף את הבנק ולא להציג בפני הגורם שקובע את האובליגו את התחזית, כך תייצרו אמון וביטחון הדדים.